Introductie MAGICO

Een verslagje van mijn bezoek aan het Magico HQ in Hayward.

MAGICO werd meer dan tien jaar geleden opgericht met als enige doel het hedendaagse luidsprekerontwerp zo ver mogelijk te brengen. Geïnspireerd door de unieke visie van industrieel ontwerper Alon Wolf, zijn alle MAGICO-luidsprekers ontworpen met één referentiepunt dat vaak haaks staat op traditionele audiofiele standaarden – live muziek.

MAGICO streeft ernaar om ’s werelds meest geavanceerde luidsprekersystemen te creëren, ontwikkelen en produceren.

Om dit te bereiken maakt MAGICO gebruik van computer grafische modellering, real-time nauwkeurigheidsanalyse en de meest geavanceerde akoestische simulators en emulators die momenteel beschikbaar zijn.

MAGICO creëert ‘industriële kunstwerken’ die alles wat te vinden is in traditionele commerciële luidsprekersystemen overtreffen.

Toen ik midden Maart naar MSB Technology moest, heb ik een afspraak gemaakt met Peter McKay om hen te bezoeken. Na een lange vlucht vanuit Brussel naar Chicage, een 6hr lay over en nog eens een goeie 41/2 hr vliegen, kwam ik aan in San Jose. Vanuit San Jose is het dan nog 1/2 hr naar Hayward waar ik rond middernacht aankwam in mn hotel.

Na een redelijke nachtrust nam ik ontbijt in het hotel met een “koffie” brr echt niet te drinken… en ging op weg. Ik had de omgeving verkent via Google maps en wou nog ff een frisse neus halen na die lange reis. Ik reed naar het vlakbij gelegen natuurgebied : Eden landing.  Een prachtig uitgestrekt natuurgebied aan de baai. Er zijn plekken waar je met een kano op het water kan om het gebied te ontdekken en vogels te spotten… helaas t was iets te druilerig weer. Een miezerige regen met een grijze hemel waren niet echt uitnodigend om de omgeving te verkennen…(wie heeft dat liedje geschreven… it never rains in California 😁. Dan maar een betere koffie gaan scoren bij Starbucks en ff mails nagekeken via hun wifi…

Magico Front door

op bezoek bij Magico

Dan maar op naar Magico,

waar Peter Mc Kay me verwelkomt in de imposante inkom/ontvangstruimte. Als ik aanbel wordt de deur opengedaan door een van de medewerkers en kom ik binnen in de inkom. Via een doorgang zie ik de M9 staan,  net als de Ultimate maar ook de complete A reeks, een opengewerkte S3 2024, een M Project, de complete S lijn maar ook de eerste Magico’s. Dat is best wel indrukwekkend. Echt de hele Magico  geschiedenis kan je er ontdekken naast een indrukwekkende reeks awards van zowat alle speakers die ooit gemaakt zijn. Enthousiaste recensies in toonaangevende tijdschriften zoals Absolute Sound en Stereophile weerspiegelen deze realiteit. Er staan kasten vol met de vele toegekende awards die Magico over de hele wereld kreeg (waaronder oa de Stereo Sound Grand Prix in Japan).
Magico A serie + Ultimate Magico Awards

Vakmanschap

Alles bij Magico straalt vakmanschap en passie voor muziek maar ook technologie en focus.
Tijdens de rondleiding die Peter me gaf viel het me echt op, hoe gefocust de medewerkers zijn. Iedereen is met zijn stukje van het product bezig maar het is een geoliede machine die draait. Van de blokken aluminium tot de afgewerkte delen die klaar liggen voor assemblage.
Het is moeilijk te beschrijven hoeveel aandacht voor detail en precisie er in een Magico luidspreker steekt. Als consument zie je een afgewerkt resultaat. Een bezoek aan de productie leert wat er allemaal nodig is om tot dit resultaat te komen. Investeringen in materialen en apparatuur maar ook in mensen. De hele Bay area ligt vlakbij Silicon Valley… met grote kleppers als Paypal, Amazon, Facebook, Tesla en Microsoft… die hun mensen goed betalen. Als klein  High Tech bedrijf moet je mee. Ook de cost of living in Californie is brutaal hoog. Dat heeft natuurlijk ook z’n impact op de prijzen van producten.

M7

Een prachtig voorbeeld is de frontplaat van de M7. Deze mooie rond gefreesde plaat is het front van de speaker waar de speakerunits achter bevestigd zijn. Doorheen de speaker gaan er draadstangen die front en back met elkaar bevestigen.  De draadstangen raken geen metaal behalve waar ze bevestigd zijn maar ze houden wel de hele speaker samen. De speakerunits zijn bevestigd op een vlakke dikke plaat waarop koperen ringen zijn bevestigd om resonanties tegen te gaan (ander materiaal, verschillende resonantie) Tussen deze 2 enorme platen zit een dempingsmateriaal uit de vliegtuigindustrie.
M7 Front
Als je dit materiaal voelt is het soepel en buigzaam maar als je het oppakt merk je dat het best wel zwaar is. Voor diegenen die ooit met slijm gespeeld hebben… hetzelfde gevoel maar minder vloeibaar… 😁

de constructie

Door m’n ervaring met akoestische materialen en ontkoppelingssystemen weet ik dat dit werkt. In de pods van Magico zit dit materiaal ook. Net als de koperen ring die tussen de luidsprekers zit en de plaat waar de speakers op gemonteerd zijn. Deze koperen ring vormt als het ware een barriere (een verschillend metaal met een verschillende resonantie frequentie).
De Klipper meting die ze gebruiken om de kastresonanties te meten en zo te leren waar ze die kunnen verminderen / hoe ze die kunnen verminderen is een fascinerend meettoestel. De eerste metingen werden gedaan op de M9… hm praktisch probleem hoe hang je een speaker op van die grootte en gewicht… met een kraan… oeps die gaat doorhangen… en een maatje groter? Nee die geraakt niet binnen… dan maar een A frame gebouwd (een schommel constructie) en met dubbele katrollen de speaker opgehangen)… meten, speaker aanpassen opnieuw meten… opnieuw aanpassen….een kostbaar project tijdens de lockdown. Wil je een idee krijgen hoe dit in z’n werk ging, Magico M9 Video.
In alles komt de gedrevenheid naar de perfecte weergave naar voor.
Het toont ook de gedrevenheid van Alon Wolf om de beste luidspreker ter wereld te maken. Hij laat zich niet stoppen door omstandigheden. Waar een wil is, is een weg… en als er geen weg is dan ontwikkelen we er een….
Alle speakers (die volgens specificatie van Magico gemaakt worden) worden nagemeten als ze in Hayward aankomen. Deze metingen gebeuren in een vaste meetopstelling en elke unit moet binnen bepaalde toleranties blijven. Als er eentje afwijkt maar nog binnen de toleranties ligt, wordt die opzij gelegd en bekijkt Yair Tamman de meetresultaten. Soms wordt een matching pair gebruikt in een speaker of…. Terug naar de fabrikant en opnieuw. Bij het bekijken van de toleranties zag ik wel dat die afwijkingen geen grote percentages waren maar echt nauwe toleranties… striving for excellence… no less. Precisie instrumenten om muziek zo natuurgetrouw en realistisch mogelijk weer te geven.

Scheidingsfilter

Ook de opbouw van de scheidingsfilters is typerend voor top weergave bij luidsprekerfabrikanten. Het is geen geheim in de High End Audio industrie dat de Duitse fabrikant Mundorf hier een belangrijjke plaats inneemt. Tijdens fabrieksbezoeken bij luidsprekerfabrikanten heb ik soms hele complexe filteroplossingen gezien… Sommige waarvan ik dacht…hm als er zoveel moet gecompenseerd worden…is het dan wel echt een neutrale driver…? Bij Magico, geen complexe moeilijke filters maar grote Mundorf spoelen en MCap Supreme Evo Silver Gold condensators met Mresist Ultra weerstanden, MCoil Silver Gold Foil spoelen… Kostbare componenten ten dienste van de muziekweergave.

Controle tot in de details

Als een speaker eenmaal geassembleerd is, en ook daar worden continue stappen ingebouwd om te controleren of alles perfect symmetrisch is, is er de finale controle op lak / anodisering en worden de matchende paren samengesteld, ingepakt en voorbereid om te versturen naar de klant.

Luisterruimte

Een fascinerend bezoek dat afgesloten wordt met een luistersessie in de Magico luisterruimte.
Een ruimte ontworpen door Alon Wolf met als doel…ervoor zorgen dat de luidspreker niet (of minimaal) beïnvloed wordt door de ruimte om zo perfect te kunnen horen wat de luidspreker doet en hem tijdens het ontwikkelingsproces te optimaliseren. Zo wordt de meest neutrale maar ook meest realistische weergave bereikt.
Wat meteen opvalt in het geluidsbeeld is de rust en ruimtelijkheid alsook de tonale balans. Koorstemmen klinken als een geheel met elke sectie ervan duidelijk hoorbaar en verstaanbaar. Orkestrale muziek laat het orkest horen in de orkestzaal, met microdynamiek van elke instrumentsectie maar ook het slagwerk waar de verschillende tonen van de pauken duidelijk volgbaar zijn en qua stemming mee de contrabassen volgen. Klankkleuren mengen harmonieus en bezorgen me kippenvel.
De M7 is hier helemaal in z’n element. De 2 Titan subwoofers zorgen mee voor een fundament in het laag wat ik nog nooit ervaren heb. Bij 1 opname was het hoorbaar hoe de enorme grote trom een drukgolf produceerde die voorbij de opnamemicrofoon de concertzaal inging en iets later terug voorbij de microfoon kwam en opnieuw een kleine sensatie van druk op de oren gaf. Subtiele klankverschillen in tonen en klankkleuren met daarboven een rijkdom aan informatie van de strijkers en kleinere koperinstrumenten. Ik was er zo onder de indruk dat ik geen foto genomen heb… :-) De set bestond uit de M7 met 2 titan subs, Pilium versterkers en voorversterker en de MSB Select dac.
M9

De M9 … een grote jongen :-)

Het moge duidelijk zijn dat Magico zijn reputatie elke dag opnieuw eer aandoet met een gedreven team van gemotiveerde medewerkers en voor mij is het een eer en een genoegen deze producten te mogen vertegenwoordigen op de BeNeLux markt.
Wil je meer over Magico ontdekken, de Magico S3 luidspreker kan je beluisteren bij AudioXperience in Nuenen en bij Alpha Audio in Brasschaat.
Veel muzikaal luisterplezier gewenst.